Romania s-ar putea sa nu aiba nevoie de toti banii de care beneficiaza in urma acordului de imprumut extern, daca dovedeste ca exista stabilitate macroeconomica, considera Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
"Avem optiunea sa folosim sau nu banii. Sper ca nu vom avea nevoie de toti banii de la FMI si Comisia Europeana. Daca putem sa dovedim ca suntem credibili din punct de vedere macroeconomic. Ca exista stabilitate si masurile structurale sunt corecte. Banii de la Fond, CE si institutiile financiare internationale sunt ieftini, dar exista contrangeri. Piata o poti accesa in orice moment. Te duci si gasesti interes, daca dovedesti ca esti solid", a declarat Dragoi intr-un interviu pentru ZF.
El a mentionat ca din finantarea externa de aproape 20 mld. euro, doar fondurile alocate de Comisia Europeana si Banca Mondiala, in suma de 6 mld. euro, sunt destinate finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice. "Mai mult, cei 6 mld. euro sunt esalonati pentru o perioada de 24 de luni, contribuind la finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei pentru perioada 2009-2011."
Dobanda aferenta imprumutului de la Comisia Europeana este de circa 3% pe an, in timp ce de la FMI sumele sunt accesate la circa 3,5% pe an. Odata cu intrarea banilor de la Comisia Europeana, incepand cu luna iulie, Finantele se gandesc la extinderea maturitatilor pentru titlurile de stat emise.
Termenele scurte sunt problema
In acest an, ca si in 2008, Trezoreria s-a orientat preponderent catre emiterea de titluri pe termen scurt, care au fost preferate si de banci.
"Problema pe piata interna sunt maturitatile. Termenele sunt foarte, foarte scurte. Pana in aprilie apetitul pe piata a fost pentru scadentele de o luna si trei luni. Sase luni a fost cea mai mare maturitate pe care am emis. Titlurile cu scade