Băuturile reci şi îngheţata cresc sensibilitatea dentară, problemă cu care se confruntă peste jumătate din adulţi.Igiena orală excesivă şi tratamentele de albire sunt adesea cauze ale deteriorării smalţului, stratul exterior al dinţilor. Periajul agresiv, prea energic şi prea frecvent şi utilizarea unor paste de dinţi abrazive ajung să producă eroziunea dinţilor.
Sensibilizarea temporară apare şi ca o consecinţă a tratamentelor de albire.
„Este necesară evitarea unor astfel de manopere, care accentuează sensibilitatea existentă a dinţilor“, explică medicul stomatolog Constantin Vârlan, profesor la Facultatea de Medicină Stomatologică „Carol Davila“ din Bucureşti.
Totuşi, sensibilitatea dentară poate fi prevenită dacă spălatul pe dinţi se efectuează corect şi dacă sunt folosite produse pentru întărirea smalţului.
De asemenea, este indicată evitarea alimentelor cu temperaturi extreme, consumate împreună. „Consumul succesiv de alimente reci şi calde solicită smalţul, forţându-l să se contracte şi apoi să se dilate, iar aceste procese se transmit către nerv, provocând durere“, spune medicul.
Bruxismul,una dintre cauze
Eroziunile de la nivelul smalţului pot fi create şi de bruxism, aşa-numitul scrâşnit al dinţilor din timpul nopţii. Tratamentul afecţiunii constă în purtarea unei gutiere nocturne sau în medicamente ce relaxează musculatura mandibulei.
De asemenea, schimbarea poziţiei din timpul somnului, psihoterapia, hipnoza şi practicarea tehnicilor de reducere a stresului pot fi utile. Scopul tratamentului este de a ameliora simptomele şi de a preveni degradarea permanentă a dinţilor.
Creşte riscul de inflamaţii ale gingiei
Pe lângă uzura smalţului, şi retragerea gingiilor, provocată de înaintarea în vârstă sau de periajul incorect,
determin