Bolnavii care se adresează policlinicii Spitalului de Urgenţă Craiova pentru analize medicale şi alte investigaţii paraclinice trebuie să scoată bani din buzunar. Decizia a fost luată fără remuşcări de conducerea unităţii sanitare şi s-a aplicat chiar din prima zi a lunii iunie.
Ieri, pe fiecare uşă din policlinica Spitalului de Urgenţă Craiova erau afişe care avertizau pacienţii că trebuie să plătească dacă au nevoie de analize medicale, radiografii, ecografii, examene anatomo-patologice şi alte investigaţii paraclinice. Anunţul nu a produs o reacţie vizibilă pe feţele numeroşilor bolnavi din tot judeţul care aşteptau să intre la consultaţii. Obişnuiţi să scoată bani din buzunar ori de câte ori de izbesc de problemele sistemului sanitar, oamenii dădeau din umeri cu amărăciune după ce aflau că, după consultaţie, trebuia să se orienteze spre policlinici sau laboratoare particulare ca să-şi facă analizele gratuit. „Asta este situaţia. Dai un ban la sănătate şi devii asigurat cu numele. Când vine vremea să beneficiezi, nu mai sunt bani, iar tu trebuie să bagi din nou adânc mâna în buzunar. O să merg la particular; e început de lună şi s-ar putea să mai aibă plafon“, a spus blazat Petrişor Slavu, de profesie analist programator, aflat în prezent în concediu pe caz de boală.
În timp ce tinerii mai găsesc resurse fizice ca, după ce stau la coadă pentru consultaţii, să mai facă un drum până la cel mai apropiat particular pentru analize, persoanele în vârstă sunt derutate. „Păcatele mele, dacă ştiam că sunt analizele pe bani nu mai veneam până la Craiova! De unde să plătesc, când eu şi bărbatu-meu trăim din pensia mea de trei milioane? Am ajuns la bătrâneţe să-mi iau de la gură ca să nu mă lase doctorii să mor!“, se plângea Marioara Chioralia, de 74 de ani, din comuna doljeană Perişor.
Calangiu: Avem alocaţi 3.000 de lei pe lună
Manager