Să ne bucurăm acum de spectacolele lui Radu Afrim. Fiindcă în 2011, când va termina proiectele aflate în derulare, Radu Afrim va lua o pauză de un an. Îl vom revedea cu o piesă nouă abia prin 2012-2013. Mărturisirea a fost făcută la Sibiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru. Sursa: Veronica D. Niculescu “Omul pernă”, de Radu Afrim, spectacol ce se joacă joi seara în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, a prilejuit o întâlnire a talentatului regizor cu presa şi admiratorii, în această dimineaţă, la Centrul Cultural Habitus. Despre „Omul pernă”, Radu Afrim a povestit că este un spectacol violent, poetic, emoţionant.
Unii critici nu au văzut decât violenţa din text, au considerat că a prezenta violenţe înseamnă violenţă. Au omis să vadă că punctul de plecare este chiar simpatia pentru partea slabă. Alţii însă au perceput frumuseţea, poezia, emoţia.
„Am avut o traducere literară excelentă. N-am avut de făcut decât să introduc nişte inserţii din presa senzaţională de la noi, care se potrivesc perfect în piesă”. La drum a pornit din simpatia pentru un personaj – copilul: „Mi-e drag să simpatizez cu un personaj. Îmi ajunge ca punct de plecare pentru o piesă”.
“Omul pernă”, de Martin McDonagh, se joacă mult în lume, însă „cutiuţa”, cum spune Radu Afrim, în care a băgat acest text este diferită de felul în care a mai fost montat. Regizorul a mărturisit că este în căutarea scenografului care să îl depăşească, să îl uluiască, să îi spună „eşti demodat, Afrim!”. Să facă mai mult decât i se cere.
Deocamdată, nu l-a găsit. Aşa că a lucrat scenografia cu doi elevi de la Liceul de Artă din Brăila, fiindcă scenografii sunt şi prea scumpi, şi nu sunt destul de artişti - facultatea nu creează artişti, spune regizorul.
Texte proprii, fără interdicţii
Întrebat dacă nu c