In 2009, romanii au de ales intre doua oferte: nationalismul fardat, care ar vrea sa puna mana pe banii europenilor si apoi sa-i pacaleasca ascunzandu-i pe politicienii corupti in dosarele unei justitii uituce, sau reformismul complicat, care prefera sa aiba pierderi pe termen scurt, dar sa castige pe termen lung un sistem juridic mai onest si mai rapid. Liberalii si socialistii s-au asezat impreuna in prima categorie, cu manecile suflecate, cu mainile in sold, cu fetele dilatate de ura, tipand cu spume la gura impotriva dusmanului comun din a doua categorie: Monica Macovei. Romanii au de ales si duminica la europarlamentare, dar si la toamna, la prezidentiale, intre cele doua tipologii: Severin si Macovei.
Tipologia Severin reprezinta politicianul oportunist, care ar fi facut aceeasi cariera stralucita si pe vremea comunismului, care stie cand sa sara dintr-un partid in altul, stie sa profite de curentele intelectuale la moda, dar este cuprins de o anxietate inexplicabila atunci cand apare un concurent real, care devine furios cand trebuie sa se bata barbateste cu fapte, nu cu vorbe, si care este gata sa loveasca pe la spate pentru a-si scoate adversarul din joc. Categoria Macovei inseamna disponibilitatea de a fi singur impotriva tuturor pentru a apara justetea unei cauze, riscul de a fi marginalizat si ostracizat in tara, chiar daca meritele sunt recunoscute in afara, pericolul de a ti se arunca laturi in cap cu ajutorul unor trusturi de presa dusmanoase.
In 2009, romanii au de ales intre doua tipologii: Severin si Macovei. Adrian Severin era deja in politica in 1990 si a ramas acolo sarind dintr-o functie in alta. Lector la Academia de Studii Socio-Politice "stefan Gheorghiu" inca din 1986, intra in primul Parlament postdecembrist si apoi devine ministru. Pleaca din Frontul Salvarii Nationale o data cu gruparea Roman si ajunge vicepre