Institutul pentru Politici Publice si-a exprimat joi ingrijorarea fata de "lipsa de capacitate si de interes a partidelor de a mobiliza electoratul la vot pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie". Desi acest scrutin ar fi trebuit sa fie un examen de maturitate pentru clasa politica din Romania, prezenta estimata la urne de sub 20% este dovada ca partidele romanesti sunt pe cale sa rateze acest examen, afirma IPP, intr-un comunicat de presa.
De la primele alegeri libere din 1990, interesul si increderea romanilor in puterea de a schimba lucrurile prin vot s-au degradat constant, noteaza IPP.
Astfel, daca in '90 participarea la vot la alegerile generale era de 86%, in 1992 si 1996 a scazut la 76%, in 2000 a ajuns la 65%, in 2004 - 58%, in 2007, la primele alegeri europarlamentare prezenta a fost de 29%, iar in 2008 putin peste o treime dintre romani mai mergeau la vot.
"Daca prezenta la urne va continua sa scada in acelasi ritm, ne intrebam ce se va intampla la urmatoarele alegeri: vor renunta toti romanii la dreptul de vot in semn de protest fata de clasa politica?", se arata in comunicatul citat.
In opinia IPP, aceste cifre indica un deficit grav de democratie reprezentativa, atat din partea candidatilor si a partidelor care ii sustin - prin incapacitatea de a convinge alegatorii sa voteze, cat si din partea cetatenilor care au renuntat sa se mai implice in treburile publice, dar le sustin invariabil prin plata de taxe si impozite.
Institutul condamna esecul (in parte deliberat) al partidelor de a promova o campanie electorala competitiva, cu mesaje care sa informeze corect electoratul despre importanta votului pentru Parlamentul European. IPP a propus in repetate randuri adoptarea de masuri care sa incurajeze participarea la vot (ex: extinderea perioadei de vot la 2 zile, alocarea subventiei pentru parti