» Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a anuntat ieri ca organele de ordine se vor mobiliza exemplar pentru a preintampina eventualele incercari de fraudare a alegerilor, in special prin turism electoral.
» "Planul intocmit anul acesta pentru alegerile europarlamentare este fara precedent, fiind mobilizate 51.039 cadre ale ministerului", a afirmat Nica.
Este vorba despre 30.142 politisti, 10.484 jandarmi si 10.407 angajati ai altor structuri, inclusiv ai serviciilor de securitate. Aceste masuri au fost luate dupa ce Guvernul a constatat esecul punerii in aplicare a unei ordonante de urgenta, adoptata cu o saptamana inainte de alegeri, care viza tocmai preintampinarea votului multiplu. Ordonanta prevedea ca Autoritatea Electorala Permanenta sa sesizeze "la timp" incercarile de fraudare a alegerilor. Pentru a putea face verificarile de rigoare, vicepresedintele AEP, Marian Muhulet, ne-a declarat insa ca ar fi fost necesar un soft special si calculatoare interconectate in toate sectiile de votare din tara si ca era imposibil ca un astfel de soft sa fie instalat cu doar cateva zile inainte de alegeri. Asa ca ordonanta a intarziat sa apara in Monitorul Oficial.
"Cod rosu" de fraudare a alegerilor pentru doua judete
Drept consecinta, Guvernul a decis ca este mai eficient ca MAI sa ia o serie de masuri pentru a opri turismul electoral. Ministrul de Interne, Dan Nica, a precizat ca autobuzele si microbuzele care vor circula duminica intre judete vor fi verificate de politisti, fiind intocmita chiar o harta a zonelor de risc. Pe aceasta harta, judetele Dambovita si Olt figureaza sub un adevarat "cod rosu". Pesedistul Nica a luat in calcul tocmai aceste judete, controlate de PDL, unde majoritatea localitatilor au primari provenind de la acest partid, fara sa aminteasca Bucurestiul, unde "campion" la tentative de turism