Elevul agricultor nu mai vrea să înveţe despre norma de cartof la hectar sau despre dăunătorii porumbului. Cel puţin nu în primul rând. El este mult mai atras de domenii ca amenajarea spaţiilor verzi, medicină veterinară şi, mai nou, îngrijirea animalelor de companie.
Urbanizarea a făcut ca elevul agricultor să "migreze" de pe ogor tocmai printre gardurile vii ale oraşelor. Abandonul agriculturii la hectar şi investiţiile slabe în cercetarea agricolă au făcut ca liceele şi facultăţile de agricultură să pregătească agricultori urbani, dacă se poate spune aşa.
La un liceu de agricultură se intră şi cu medii ceva mai mici, dar mulţi dintre cei care ajung aici chiar asta vor să facă. Pentru copiii care iubesc animalele şi natura, un liceu agricol este o continuare îndrăzneaţă şi, cu puţină susţinere din partea părinţilor, un start bun pentru o carieră bănoasă şi, de ce nu, sănătoasă.
Printre specializările unui astfel de liceu se numără cea de tehnician agricultor, tehnician veterinar şi, surprinzător, specialist în domeniul animalelor de companie.
REPORTAJ
Agricultorii de pe Ficusului
Pe bulevardul Ficusului, "botezat" după o plantă fără flori, sunt înşirate principalele institute apicole ale Capitalei. Lăsând absurditatea urbană deoparte, pe această stradă din sectorul 2 găsim şi Grupul Şcolar Agricol "Viaceslav Harnaj". În 1971, la momentul înfiinţării unităţii de învăţământ, liceul era unul, aţi ghicit, apicol.
Numai că paşii spre capitalism de după 1989 au dus la prăbuşirea multor sectoare agricole şi la nevoia reinventării agricultorului modern.
Astfel, un elev care termină gimnaziul şi vrea să studieze la un liceu agricol are de ales între specializarea de tehnician în agricultură, tehnician veterinar sau tehnician în domeniul animalelor de companie.
@N_P