Repetarea legislativelor a rămas unica opţiune după cele două tentative eşuate ale comuniştilor de a impune un succesor al lui Voronin. Sursa: Reuters
Parlamentul Republicii Moldova nu a reuşit nici în şedinţa care a avut loc ieri să îl aleagă pe succesorul lui Vladimir Voronin la conducerea ţării, după ce opoziţia a dat din nou dovadă de unitate şi a refuzat să participe la votul din forul legislativ.
Aceasta este cea de-a doua încercare a comuniştilor de la Chişinău de a-şi impune candidatul, premierul în exerciţiu Zinaida Greaceanîi, după eşecul din 20 mai. În acest context, potrivit Constituţiei, executivul trebuie să organizeze alegeri anticipate.
Pentru a fi ales preşedinte, un candidat are nevoie de trei cincimi din voturile deputaţilor, respectiv de 61 de sufragii dintr-un total de 101. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), singurul care a prezentat candidaturi pentru prima funcţie în stat, a obţinut 60 de mandate în noul Legislativ şi avea nevoie de un singur vot din partea opoziţiei. Potrivit presei moldovene, nici un deputat al opoziţiei nu s-a apropiat de urne.
Alegeri în vară
Pus în faţa faptului împlinit, Voronin a declarat că „există circumstanţe care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova” şi organizarea de alegeri anticipate.
Şeful statului în exerciţiu, care este şi preşedintele parlamentului, a citit apoi decretul privind desemnarea Zinaidei Greceanîi drept candidat la funcţia de premier al guvernului interimar care va avea drept sarcină, printre altele, organizarea scrutinului anticipat, relatează „Jurnal de Chişinău”. Ea trebuie să formeze un nou cabinet pe care să-l prezinte, împreună cu programul de guvernare, în şedinţa parlamentului de pe 10 iunie.
„Alegerile anticipate ar putea avea loc fie la sfârşitul lunii iulie, fie la