Din momentul intrarii in vigoare a impozitului minim, in mediul de afaceri si cel de consultanta s-au vehiculat diferite variante alternative de functionare pentru cei mai mici intreprinzatori, prin care poate fi ocolit acest impozit. Chiar oficialii din Ministerul Finantelor Publice au recomandat celor care inregistreaza venituri mici sa aleaga o alta forma de functionare. Consultantul fiscal Radu Rafiroiu a explicat pentru HotNews.ro: "Spre exemplu, in conditii de pierdere si venituri de 10.000 de euro, PFA nu plateste impozitul minim de 500 euro, pe cand microintreprinzatorul il plateste".
Explicatiile consultantului Radu Rafiroiu:
PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala- PFA si intreprinderea individuala, ca de altfel si o a treia categorie similara, intreprinderea familiala, au avantajul ca ele nu se supun impozitului forfetar - categoriile enuntate neavand statutul de „contribuabil” in acceptiunea impozitului pe profit. Astfel, in conditii de pierdere si la un nivel al cifrei de afaceri de de 10.000 euro, o microintreprindere ar trebui sa plateasca impozit forfetar (anual) de aproximativ 500 euro, in timp ce o PFA sau oricare dintre celelalte doua categorii enuntate ar inregistra o sarcina fiscala zero.
- Aceasta pentru ca, atat impozitul pe venit cat si contributia la asigurarile sociale de sanatate, ca si contributie obligatorie a unei PFA, se calculeaza raportat la castigul realizat (pierdere in cazul de fata). Economie anuala PFA fata de microintreprindere - aproximativ 500 euro.
- Un aspect demn de notat alaturi de fiscalitate - si pe care vad ca inca nu s-a insistat atat de mult - este cel al contabilitatii lor (total diferite de cea a microintreprinderilor). Astfel, spre deosebire de microintreprinderi care conduc contabilitate in partida dubla, pana la nivel de balanta si situatii financiare