Desi nu produce energie de aproape doua luni, centrala termoelectrica Iernut (cu capacitate maxima de 800 MW) este pregatita în orice moment pentru a intra în priza. Despre viitorul sucursalei muresene a ELCEN si asteptata preluare de catre Romgaz, despre viitoarea centrala nucleara din vecinatate si sursele regenerabile de energie, despre importanta strategica a CTE Iernut în sistemul energetic national, în dialogul urmator, cu directorul termocentralei, Dorel Calian.
Reporter: Care este situatia curenta la termocentrala?
Dorel Calian: Termocentrala noastra este oprita în acest moment, productia de energie electrica este 0. Avem o situatie speciala în sistemul energetic, productia a scazut foarte mult din cauza consumului. Din acest motiv, si pentru ca energia electrica nu se poate stoca, la nivel national s-au luat masuri de oprire a unor capacitati de productie, în special unitatile care functioneaza pe hidrocarburi, unde pretul de cost este mai ridicat. Printre ele si Iernutul. Ponderea gazului în costul de productie al energiei electrice este de 87-90%. Pentru ca pretul de achizitie al carbunelui, de exemplu, este mai mic de trei ori în comparatie cu cel al gazului, este firesc ca termocentralele cu acest combustibil sa functioneze în acest moment, iar cele pe gaz sa fie oprite. Mai exista energia foarte ieftina produsa în hidrocentrale. În ultimele luni consumul de energie a scazut îngrijorator, la nivelul anilor 90, din cauza crizei economice.
Rep.: Daca producem acum doar energie mai ieftina, de ce nu se simte acest lucru si în buzunarul consumatorului?
D.C.: N-as putea sa va raspund… Preturile sunt fixate de ANRE si noi nu cunoastem exact metodologia de calcul. Totusi, pun si eu o întrebare, în loc de raspuns. De ce în momentul în care am avut preponderent energie mai scumpa, cum a fost în perioada crizei gazelor din ianuarie, sau în