Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) din România atrage atenţia asupra apariţiei pe piata berii din România o unor sotimente de bere cu aditivi - acid malic, caramel amoniacal şi diverse arome. „În conştiinta consumatorilor, berea este un produs 100% natural, iar astfel de sortimente ar trebuie să fie denumite băuturi slab alcolizate tip bere. Unii producători din România încalcă legislaţia referitoare la etichetare prin menţionarea pe cutie a carameluilui, nu
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) din România atrage atenţia asupra apariţiei pe piata berii din România o unor sotimente de bere cu aditivi - acid malic, caramel amoniacal şi diverse arome.
„În conştiinta consumatorilor, berea este un produs 100% natural, iar astfel de sortimente ar trebuie să fie denumite băuturi slab alcolizate tip bere. Unii producători din România încalcă legislaţia referitoare la etichetare prin menţionarea pe cutie a carameluilui, nu a ingredientului folosit, în speţă caramel amoniacal, fapt ce prezintă mari confuzii”, susţine Costel Stanciu, Presedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.
APC explică şi influenţa aditivilor incriminaţi prezenţi în anumite sortimente de bere din România.
E 150c - Caramel amoniacal
Colorant maro artificial, pe bază vegetală. Se obţine din combinaţiile de zaharuri cu ajutorul amoniacului. Se poate obţine şi din porumb sau sfeclă modificate genetic. În testarea pe animale, produsele derivate au generat spasme şi au dus la scăderea numărului de limfocite. Consumul frecvent nu este recomandat.
E 296 – Acid Malic
Acidifiant artificial sau natural, existând în celulele vii. Se obţine din organisme modificate genetic. Poate provoca tulburări de metabolism.
Sfaturile APC
„Produsul bun se recunoaşte după modul de ambalare. Tradiţional, cel mai bun capac este capsula c