Sistemul de garantare de catre stat a creditelor pentru achizitionarea primei locuinte va fi simplificat, astfel incat procedurile sa fie derulate doar prin intermediul Fondului National de Garantare si al Ministerului Finantelor, fara variante alternative, a declarat ieri premierul Emil Boc. Simplificarea cadrului legal pentru garantarea acestor credite urma sa fie decisa in sedinta de ieri a Guvernului care nu se terminase pana la inchiderea editiei.
In privinta dobanzilor practicate la acest tip de credite, premierul a aratat ca acestea sunt variabile, de la o banca la alta, detaliile urmand sa fie stabilite in perioada imediat urmatoare prin normele metodologice.
Peste 20 de banci au depus oferte indicative privind dobanda anuala efectiva (DAE) pe care ar putea sa o practice in cadrul programului „Prima casa", ratele variind in plaje foarte mari, pana la aproape 14% la euro si 23% la lei, au declarat anterior surse guvernamentale.
La ofertele in euro, toate ratele sunt calculate in functie de Euribor la 3, 6 sau 12 luni, la care se adauga o marja fixa, iar dobanzile anuale efective pornesc de la aproximativ 5,5% pana la aproape 14%.
Aceeasi formula este urmata si la ofertele indicative pentru creditele in lei, respectiv ROBOR plus o marja fixa, astfel ca DAE variaza intre aproape 13% pana la sub 23%.
Potrivit surselor citate, cele mai scazute costuri in euro au fost indicate de BRD si Alpha Bank, iar pentru lei cea mai buna oferta indicativa a fost propusa de CEC Bank.
Executivul a anuntat recent un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 de euro.
Nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului, procedurile de evaluare a imobilului, un avans de maximum 5% din imprumut si perceperea de dobanzi cat mai scazute sunt criteriile anuntate ante