Mierea, brânza de diferite soiuri, gemurile naturale, fructele uscate sau tradiţionala pălincă au fost "vedetele" unei competiţii organizate la Baia Mare, sâmbătă 23 mai. Concursul, orgazinat de World Wisw Fund for Nature (WWF) împreună cu Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Maramureş, şi-a dorit să promoveze produsele locale tradiţionale. Criteriile pe care juriul le-a avut în vedere în evaluarea produselor au fost: proprietăţile organoleptice, modul de prezentare a produsului, valoarea adăugată a acestuia pentru comunitate şi natură (sprijinirea economiei locale, menţinerea practicilor agricole tradiţionale, conservarea patrimoniulu, păstrarea peisajelor rurale), dar şi caracterul local al produsului şi atitudinea fermierului faţă de mediul înconjurător. Cele trei premii puse în joc au fost câştigate de brânzeturile de Petrova, mierea cu miez de nucă şi dulceaţa de afine care vor beneficia de un contract de furnizare cu o pensiune din Ocna Şugatag.
ÎN ŢARĂ
4-6 iunie. Bio Natura Fest. Bucureşti. În cadrul evenimentului vor fi expuse produse bio naturale, ceaiuri, cereale, fructe, siropuri, produse apicole, plante medicinale, amabalaje ecologice.
10-13 iunie. Expoagroutil. Constanţa. Târgul naţional de agricultură şi industrie alimentară se adresează specialiştilor din domeniu.
13-14 iunie. Festivalul florilor de salcâm. Vadu Crişului, judeţul Bihor. Vizitatorii vor avea parte de toate deliciile acestei zone, preparatele tradiţionale fiind la loc de cinste.
ÎN LUME
5-8 iunie. Spectacol de vinuri şi preparate. Melbourne, Australia. Organizatorii îi învită pe toţi vizitatorii să dea frâu liber poftelor. Preparatele vor fi cu siguranţă delicioase.
6-14 iunie. Zilele cireşelor. Lovran, Croaţia. Cireşele din această zonă, numite Brtosinka, sunt foarte gustoase, fiind astfel "vedetele" festivalului. @N