Oana Antonescu, candidat PD-L la euroalegerile de duminică, spune că legile care se fac la Bruxelles interesează pe toţi românii, iar dacă acestora li se explică devin interesaţi de politica europeană şi vin la vot.
Jurnalul Naţional: De ce aţi optat mai întâi pentru o candidatură în Parlamentul European, şi nu în Legislativul românesc?
Oana Antonescu: În momentul de faţă, eu lucrez în Parlamentul European, deci pentru mine a lucra într-o instituţie europeană nu este o experienţă nouă. Din acest motiv aş vrea să continuu ceea ce deja am început, de această dată în calitate de reprezentant ales al cetăţenilor români în instituţia care hotărăşte împreună cu Executivul European legile care se aplică la nivel european, deci inclusiv în România. În al doilea rând, eu fac parte din generaţia de tineri care s-a format după 1989 şi care a avut întotdeauna ca orizont de performanţă Europa. Cred că tinerii din România trebuie să fie reprezentaţi în Parlamentul European, pentru că legile care se fac la Bruxelles ne privesc pe toţi. Nu cred că pentru a fi membru al Parlamentului European trebuie să ai o experienţă anterioară de parlamentar la nivel naţional. Ceea ce contează în primul rând este o bună cunoaştere a mecanismelor de luare a deciziei la nivelul Uniunii Europene, a instituţiilor sale, o experienţă profesională care să-ţi permită să exprimi puncte de vedere competente într-un domeniu în care Parlementul legiferează şi abilităţi de comunicare specifice lucrului într-un mediu european.
Cât de mult a contat poziţia politică a tatălui dvs. în plasarea pe un loc eligibil pe listele PD-L? A fost matematica pură?
Mecanismul de propunere a candidaţilor pentru Parlamentul European a avut nişte reguli foarte stricte în PD-L. În primul rând, fiecare filială a putut propune candidaţi. în funcţie de rezultatele de la ultimele alege