Când utilizaţi un card bancar în străinătate, aveţi grijă la comisioane. Dacă retrageţi numerar, plătiţi comisioane de până la 1,5% din suma retrasă, plus zece lei. Alte bănci au taxă de conversie în valută, ca şi când aţi cumpăra euro de la ghişeul valutar al băncii.
Se apropie sezonul estival şi multe persoane îşi vor petrece concediile peste graniţă. Oricine călătoreşte în străinătate poate spune că este foarte bine să ai şi bani lichizi, dar şi un card de debit sau de credit, pe care să-l folosiţi pentru cumpărături. În majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene tranzacţiile cele mai multe se efectuează cu cardul, iar banii lichizi (cash) sunt din ce în ce mai rar utilizaţi. Băncile româneşti emit carduri care, în majoritatea cazurilor, sunt utilizabile şi în străinătate. Atenţie, însă, la comisioanele plătite peste graniţă, în contul băncii de la care aveţi cardul!
Comisioane mai mari
Majoritatea băncilor comerciale din România nu percep nici un fel de comision la plata cu cardul către comercianţii din străinătate. Dar dacă deţinătorul cardului trebuie să retragă numerar, atunci va avea de plătit comisioane mult mai mari decât în ţară. De exemplu, dacă Banca Transilvania percepe, în ţară, un comision de 0,5% din sumă (plus 2,5 lei) la retragerea de numerar de către clientul băncii de la ATM-ul altei bănci, în străinătate banca cere 1% din suma retrasă, plus 2,5 lei. „Este foarte bine ca persoanele care călătoresc în străinătate să-şi ia şi cardul, pentru că peste graniţă este foarte răspândit sistemul de plăţi electronice (în unele locuri se poate plăti doar cu cardul) şi trebuie să ştie ce costuri suplimentare implică folosirea cardului peste graniţă. Dacă se achită cumpărăturile direct cu cardul, nu se percepe nici o sumă, dar dacă ridică numerar de la ATM-uri atunci se percep unele comisioane“, spune un bancher din