Administratorii de fonduri de pensii private au incasat anul trecut de la clienti comisioane in valoare de 23,6 milioane de lei (6,3 milioane de euro), potrivit raportului pe 2008 al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), publicat ieri.
Astfel, administratorii de pensii private obligatorii (pilonul II) au avut incasari de 20,5 milioane de lei (5,5 milioane de euro) din comisioane, iar companiile de pensii facultative (pilonul III) - de 3,1 milioane de lei (800.000 de euro). Sistemul de pensii facultative a inceput sa functioneze in vara lui 2007, iar cel al pensiilor obligatorii in mai 2008.
Aceasta este prima data cand autoritatea de supraveghere a pietei publica sumele incasate de administratori din comisioanele percepute clientilor.
"Veniturile societatilor de pensii care asigura administrarea fondurilor de pensii se constituie preponderent din comisioanele de administrare, stabilite prin prospectele schemelor de pensii autorizate de catre CSSPP", se precizeaza in raport.
In cazul fondurilor de pensii obligatorii, care in prezent au circa 4,75 milioane de clienti, administratorii pot deduce un comision de maximum 2,5% din contributiile platite lunar de clienti. Un alt comision este cel aplicat la activul net total al fondului de pensii si nu poate depasi 0,06% pe an.
La pensiile facultative, comisionul din contributii poate fi de maximum 5%, iar cel din activul net al fondului - de cel mult 0,2%.
Comisioanele percepute de administratori vor creste de la un an la altul, pe masura ce fondurile colecteaza bani de la clienti.
Aproape toti administratorii, pe pierdere
Din cauza faptului ca piata pensiilor private este la inceput, iar nivelul comisioanelor incasate este inca foarte redus, aproape toti administratorii au inregistrat pierderi anul trecut, in special din cauza sumelor foarte mari