ING Asigurari, cea mai mare companie de pe piata asigurarilor de viata, a inregistrat in ultimele luni o scadere a numarului de clienti care renunta la asigurarile de viata inainte de scadenta, ponderea acestora in total fiind acum de sub 1%, fata de 1,5% la inceputul anului.
Rezilierile de polite au crescut mult la sfarsitul anului trecut, chiar daca in acest fel clientii pierd o parte din banii platiti, deoarece multi dintre ei fie aveau nevoie de lichiditati, fie nu mai aveau incredere in produsele financiare. In martie, apilie si mai aceasta tendinta insa a incetinit.
"Rezilierile din ianuarie si februarie au reprezentat 1,5% din numarul total de contracte de asigurari in vigoare, scazand la 1% in martie. Ne bucura sa vedem ca tendinta in aprilie si mai este in continuare una descrescatoare. Tinand cont de durata extinsa a unui contract de asigurare de viata, mentinerea in vigoare a politei pana la maturitatea contractului este foarte importanta. Clientii isi asigura astfel protectia financiara pe termen lung si pun la adapost sumele acumulate in conturile lor", a declarat Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata.
In general, contractele de asigurari de viata se incheie pe perioade de 10-20 de ani sau chiar mai lungi. Cea mai mare parte din contractele reziliate de clienti sunt de tip unit-linked, adica polite legate de fonduri de investitii, care au inregistrat scaderi semnificative in ultimul an. Aceste polite plaseaza cea mai mare parte din prima platita de asigurat in fonduri de investitii gestionate fie de firma de asigurari, fie de un administrator extern. O parte mai redusa din prima este utilizata pentru acoperirea riscului asigurat (deces, somaj sau alt risc prevazut in contract).
In primul trimestru, ING Asigurari a inregistrat o crestere de cinci ori a profitului brut din activitatea de asigurari de viata,