Dintr-un raport al Transparency International publicat in aceasta saptamana, rezulta ca romanii alimenteaza la greu economia subterana prin mituirea multora dintre cei care sunt platiti de stat - deci din taxele platite de noi - pentru a ne rezolva problemele.
Astfel, 12% dintre cei intervievati recunosc ca au dat mita in ultimul an iar dintre acestia, 22% au indesat bani in buzunarele cadrelor medicale, 13% in buzunarele politistilor, 8% celor din justitie si 6% celor din invatamant.
Pe de alta parte, cand vine vorba despre increderea pe care o au romanii in unele dintre institutiile pe care ei insisi le “sponsorizeaza” prin dare de mita, lucrurile stau in felul urmator: 39% cred ca Justitia este extrem de corupta, 31% cred despre functionarii publici ca sunt extrem de corupti, 50% cred acelasi lucru despre parlamentari si 45% despre partidele politice.
Cireasa de pe tort o reprezinta graficul de mai jos care arata perceptia populatiei asupra eficientei masurilor anticoruptie luate de catre Guvern. Dupa ce in ultimii ani s-a discutat extrem de mult despre justitie si coruptie, iata ca eficienta masurilor luate pentru combaterea acestui fenomen este aproape nula.
Acum, trebuie sa spun ca am o problema cu interpretarea acestor date din moment ce in optica romanilor, unele dintre cele mai corupte domenii sunt cele in care acestia pompeaza cei mai multi bani sub forma de spaga.
Cu alte cuvinte, cum poti sa te plangi de justitie din moment ce tu indesi bani in buzunarele judecatorilor pentru a obtine o sentinta favorabila?
Cum poti sa te plangi de faptul ca un medic nu te opereaza daca nu “sari la cap”, din moment ce tu l-ai invatat asa?
De ce te plangi ca nu se face scoala cand de fapt tu ii incurajezi pe profesori sa predea “acasa”, dezvoltand un sistem de invatamant paralel cu cel oficial? Ac