Bucătăria thailandeză... Nu cred că mai este chiar aşa o necunoscută pentru românii amatori de preparate noi. Şi pentru că toţi oaspeţii restaurantelor româneşti trebuie să se bucure de gustul autentic al acestor preparate, aşa cum se fac ele în Thailanda, bucătarii români au fost iniţiaţi în tainele acestei gastronomii. Thai Cooking Class a avut loc anul acesta la Sibiu (19 mai) şi la Bucureşti (20 mai). Organizat de Ambasada Thailandei şi găzduit de Centrul de Competenţă în Gastronomie (Metro Militari), evenimentul a fost şi de această dată o reuşită. Spre deosebire de ediţia precedentă, cursul de bucătărie thailandeză a fost mult mai complex, incluzând, pe lângă demonstraţiile practice ale profesorilor de gastronomie de la Universitatea de Tehnologii Rajamangala din Bangkok - Chayanit Prampate şi Sudaporn Timrurg -, şi expoziţii de ingrediente exotice, precum mango, mangustan, longon, pomelo, durian, banane sau nuci de cocos uriaşe.
De asemenea, la dejunul prezidat de Excelenţa Sa Rushda Thavaravej, ambasadorul Thailandei la Bucureşti, invitaţii au degustat deliciile exotice.
TEST DE MEMORIE... GUSTATIVĂ
Aşadar, un număr de 27 de bucătari au testat, cu toate simţurile, reţetele tradiţionale. Au privit mai întâi cum cele două profesoare combinau ingredientele pentru a obţine Phat Thai, Kaeng Khiao Wan Kai sau Yam Nuea Yang. Apoi, urmărind cu atenţie notiţele, fiecare îşi testa îndemânarea, recompunând arome, gusturi şi decoruri.
Fiecare preparat a fost analizat, profesoarele ajutându-i pe bucătari să găsească gustul inimitabil al reţetelor. Impresiile cursanţilor? Cel puţin interesante.
"Mâncarea este foarte bună, iar decorurile sunt excepţionale. Tot ce am învăţat astăzi voi încerca la un bufet pe care-l voi organiza săptămâna viitoare şi la care sunt invitate 40 de persoane din Thailanda. A fost o experie