Venerabilul jurnalist bucureştean, Constantin Bacalbaşa, avea să scoată pe piaţă în anul 1935 a doua ediţie, "revăzută şi mult adăugită", după cum spunea autorul la vremea respectivă, a cărţii "Dictatura gastronomică".
Autorul şi-a dorit parcă să sublinieze că atunci când vine vorba de mâncare, oricum ai vedea lucrurile tot se va găsi un dictator, care poate fi soţia, stomacul sau medicul familiei. Această carte (supervizată de soţia autorului, Ecaterina Bacalbaşa, apreciată ca bucătăreasă chiar de Regina Maria), care abundă de mâncăruri, care erau pe placul marii şi micii burghezii, ar fi reuşit să facă istorie dacă autorul ei nu s-ar fi "înălţat la ceruri", la puţin timp după apariţia ei, în 1935.
PREPARAT DE TOP
La ultimul workshop al Jurnalului de bucătărie, organizat la Bucharest Food Festival, Silvian Scornea, maestru al artei culinare, component al echipei olimpice de bucătări a României a preparat Tornedou gastronomic (în limba franceză "Tournedos"). "Fiind o reţetă veche, a trebuit să-i aduc câteva retuşuri ca să o adaptez timpurilor noastre. În loc să tai muşchiul de vită felii, am preferat să gătesc o bucată întreagă de 150 de g, ficat de raţă, orez basmatic", ne-a spus tânărul chef.
Tornedou gastronomic se prepară aşa: se pregătesc, mai dinainte, un amestec de legume precum: 30 g de carote, 15 g de ceapă, 30 g de partea slabă a şuncii crude, puţin cimbru; totul tocat cât se poate de mărunt. Apoi se adaugă şi o foaie de dafin. Acest amestec se rumeneşte în unt la foc domol, cel puţin 30 de minute. Apoi se adaugă un păhărel de coniac, câteva linguri de vin alb, câteva linguri de zeamă de carne şi puţin pătrunjel tocat.
Sosul se leagă cu 60 g de unt şi 125 g de ficat (foie gras) trecut prin sită. Se pune sare pe muşchi se pune la prăjit în unt. Când este gata se scoate carnea pe o farfurie caldă, iar