În 2008, românii au dat şpagă cel mai des pentru a avea acces la serviciile medicale. În ordinea pe care o percep cetăţenii, Sănătatea, Poliţia şi Justiţia sunt domeniile cele mai corupte în România. Ţara noastră este singurul stat din UE în care parlamentul se află în clasamentul instituţiilor corupte.
Transparency Internaţional a dat publicităţii ieri Barometrul Global al Corupţiei 2009. Acesta acoperă 69 de ţări şi analizează experienţa cotidiană a oamenilor în anul anterior în ceea ce priveşte mita, corupţia sectorului privat şi corupţia la nivel înalt în rândul partidelor politice, demnitarilor şi funcţionarilor publici, în afaceri, justiţie şi mass-media.
În privinţa României, situaţia prezentată de acest Barometru al Corupţiei este cât se poate de sumbră. Cercetarea sociologică a arătat că, în 2008, românii au dat cel mai des şpagă pentru a avea acces la serviciile medicale, majoritatea cetăţenilor nereclamând faptul că au fost nevoiţi să dea mită. Următoarea instituţie unde s-a dat cel mai adesea şpagă este Poliţia, urmată de Justiţie.
„Politicile anticorupţie par a fi mai degrabă pe hârtie, instrumente de armă politică şi mai puţin lucruri care să schimbe sistemul“, a spus ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Victor Alistar, şeful Transparency International România.
Presa cea mai coruptă - în... Elveţia
O treime (33%) din românii incluşi în cercetarea sociologică consideră parlamentul ca fiind instituţia naţională cea mai coruptă, în timp ce 17% au indicat partidele politice, 18% - justiţia, 13% - sectorul privat, 15% - funcţionarii publici şi demnitarii, iar 4% - presa. În plus, 69% din românii chestionaţi consideră că acţiunile guvernului actual în lupta împotriva corupţiei au fost ineficiente şi 20% au apreciat că sunt eficiente.
România este singura ţară din grupul său regional (denumit UE+, care