Un nou medicament experimental este de cinci ori mai eficient impotriva tuberculozei si a bacilului rezistent la doua dintre cele mai bune medicamente pentru tratarea ei, comparativ cu tratamentul obisnuit.
Oamenii de stiinta americani au combinat cinci medicamete prescrise in tratarea tuberculozei cu cel mai popular dintre ele, TMC207. Dupa opt saptamani, rezultatele testelor au aratat ca bacilul este distrus in proportie de 48%, informeaza Reuters.
Doar 9% dintre voluntarii care au participat la experimentele oamenilor de stiinta nu au prezentat imbunatatiri dupa perioada de testare a noului medicament.
TMC207 este prescris in tratarea tuberculozei de 40 de ani. El actioneaza asupra enzimei care intretine bacilul tuberculozei. "Pur si simplu nu il mai alimenteaza, iar bacilul dispare in timp", a spus medicul David McNeeley.
La experimentele realizate de medicii americani au participat 47 de persoane din Africa de Sud, a caror forma de tuberculoza este rezistenta la doua dintre cele mai puternice medicamente, isoniazid si rifampicina.
1,8 milioane de persoane mor anual, in intreaga lume, de tuberculoza. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o treime din populatia lumii este afectata de acest bacil.
490.000 de cazuri prezinta forma avansata a bolii, rezistenta la mai multe medicamente, iar 40.000 de cazuri au cea mai severa forma a ei.
Medicii avertizeaza ca, dupa o perioada de tratament, bacteria ramane in organism.
"Este ca si cum bacteria traverseaza o perioada de hibernare, care poate fi si de 20 de ani chiar. La un moment dat insa, boala se declanseaza din nou", a spus McNeeley.
Oamenii de stiinta sunt increzatori in noile experimente, care ii vor ajuta la descoperirea medicamentului impotriva formei avansate de tuberculoza, rezistenta la o anumita c