Dupa aproape doua luni de la aparitia si mediatizarea primelor cazuri de gripa porcina, acum stim ca virusul H1N1 nu este chiar atat de periculos precum s-au temut la inceput oficialii din sanatate din lumea intreaga, desi in aceste zile Organizatia Mondiala a Sanatatii se pregateste sa declanseze nivelul 6 si ultimul de alerta in cazul unei pandemii.
Cu toate acestea, desi la inceput panica se instalase pe intreg mapamondul, mai ales odata cu numarul mare de decese provocate de virus in Mexic, in ultima perioada Centrul pentru Control si Preventie a Bolilor continua sa contorizeze numarul de cazuri noi confirmate sau suspecte, insa pana acum doar 12.000 de persoane au prezentat simptomele bolii si doar o parte dintre acestea au necesitat tratament specializat in sectii de boli infectioase.
Potrivit specialistilor citati de revista "Time", procentul mic de cazuri de deces din cauza virusului de tip A (H1N1) se explica prin faptul ca acesti pacienti au avut probleme medicale pre-existente, care s-au complicat si le-au provocat moartea din cauza patrunderii in organism a noului virus. Astfel, un studiu realizat la mijlocul lunii mai de Centrul pentru Control si Preventie a Bolilor pe 30 de bolnavi din California a scos in evidenta faptul ca doua treimi dintre pacienti avea cel putin o problema medicala diagnosticata anterior, cum ar fi afectiuni cardiace, diabet, cancert pulmonar sau sindromul metabolic, o boala care poate complica infectiile virale. De asemenea, cinci paciente erau insarcinate la momentul imbolnavirii, o conditie care, de regula, creste riscul unor complicatii in cazul infectarii cu gripa - a precizat Dr. Anne Schuchat, director adjunct al Centrului.
Ipoteza comorbiditatii a fost infirmata insa intr-unul dintre cele mai recente cazuri de imbolnavire inregistrate in Statele Unite. Este vorba de un barbat in varsta de 44