Indiscutabil, bucătăria thailandeză are propriul ei specific, o "zestre culinară" transmisă din generaţie în generaţie. Chiar şi modul în care se alcătuieşte un meniu reflectă o istorie lungă, în care fiecare preparat şi ingredient îşi are rostul bine stabilit. Preparatele thailandeze sunt cunoscute nu numai datorită gustului bun, aromelor şi unicităţii lor în ansamblu, ci şi datorită beneficiilor nutriţionale.
Nu întâmplător, logo-ul sub care este cunoscută această gastronomie în lume este: "Bucătăria thailandeză - o bucătărie sănătoasă".
ECHILIBRU ÎN TOATE
În bucătăria primitoare a singurului restaurant cu specific thailandez din Bucureşti, Lidia Iancu a avut ocazia să pregătească patru specialităţi tradiţionale (tăiţei prăjiţi, curry verde picant cu pui, supă de crevete cu lemongrass şi frigărui de porc), în compania celor două profesoare de gastronomie, Chayanit Prampate şi Sudaporn Timrurg. "Este o ştiinţă să combini ingredientele", explică Sudaporn Timrurg. "Vinetele reduc nivelul de grăsimi. De fapt, cele mai multe dintre ierburile thailandeze - lemongrass, galangal, frunzele de lămâie kaffir - au rolul de a reduce grăsimile, ajută digestia şi întăresc sistemul imunitar.
Poate părea complicat, dar nu este chiar atât de greu. De exemplu, în supa picantă de pui punem galangal ca să nu se simtă foarte puternic aroma de pui, la fel, în curry verde de pui se adaugă vinete mici pentru ca gustul de cocos să nu fie foarte pătrunzător."
AROME THAI ÎN BUCUREŞTI
Lidia Iancu şi-a demonstrat din plin talentul culinar. Preparatele thailandeze capătă gust şi contur chiar în inima Bucureştiului. Totul e să ştii unde să cauţi... "Sunt fericită pentru că fac ceea ce îmi place. Bucătăria thailandeză este pasiunea mea. Înainte de a deschide restaurantul am fost în Thailanda. Nu ştiam ce să caut. Totul era nou şi fascin