Europenii din noile state membre ale UE in special nu stiu mai nimic despre UE, nu inteleg cum functioneaza si ce putere au cei care ii reprezinta, motiv pentru care nu voteaza in alegerile europene, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro analistul politic Istvan Hegedus, de la un think-tank din Budapesta. Cei care voteaza, insa, fie aleg partidele mici, pe placul lor, dar lipsite de sanse in alegerile nationale, fie dau un vot de pedeapsa partidului aflat la guvernare. Apatia privind europene nu este caracteristica doar Romaniei, Ungaria avand o campanie aproape inexistenta, in care temele europene au fost total absente din discutii.
Reporter: Cum a fost campania electorala in Ungaria anul acest, in comparatie cu 2004? Istvan Hegedus: Nu am avut o mare campanie, probabil ca in restul statelor europene, insa ceea ce e mai rau e ca nu s-a discutat nimic despre chestiunile europene. Daca o comparam cu alegerile de acum 5 ani, atunci am avut cel putin o dezbatere despre cine ne reprezinta in Europa, cine reprezinta interesul Ungariei in Bruxelles mai bine. Atunci a existat o discutie despre UE, in timp ce acum s-a vorbit despre probleme interne. Chiar daca partidul de opozitie, Fidezs, a publicat un program, nu a vrut o dezbatere prea mare, pentru ca nu vrea sa intre in detalii, dar spera ca nemultumirea la adresa guvernului ii va ajuta sa castige multe mandate.
In schimb avem postere peste tot. In media a lipsit confruntarea intre candidati, iar in afara unor interviuri si relatari de la conferinte de presa facute de posturile publice, media a parut dezinteresata si pana saptamana trecuta nu au existat deloc stiri despre alegerile europene. Acum sunt cateva.
Totusi, in ciuda campaniei reduse, se anticipeaza o prezenta la urne de 40%, cam la fel ca acum 5 ani, in mod cert mai scazuta decat in vechile state membre, dar mai mare decat i