Asteroizii se erodeaza si imbatranesc. Suprafata lor trece printr-o serie de transformari: este maturata de vantul solar, ciocnita de micro-meteoriti, afectata de radiatia cosmica. Vorbim, cu alte cuvinte, de un fel de meteorologie a spatiului. Un relativ recent articol pe aceasta tema a fost publicat de prestigioasa revista britanica Nature. Printre autori este si colaboratorul nostru mai vechi, dr. Mirel Barlan (Observatorul astronomic din Paris).
Studiul asteroizilor
R: Mirel Barlan, te ocupi de ani buni de studiul asterorizilor. De ce este interesant sa aflam cum se modifica suprafata acestora in timp, cum se erodeaza asteroizii?
Mirel Barlan (Observatorul astronomic din Paris): Asteroizii sunt corpuri ale sistemului solar. Noi cunoastem peste 400000 de obiecte cu dimensiuni intre cateva 100m si 1000 km. O parte din acestia (circa 7000) intersecteaza orbita Pamantului in miscarea lor de revolutie.
Una dintre problemele stiintifice abordate in ultimul deceniu este cea a schimbarii structurii suprafetei obiectelor ca urmare a mediului interplanetar ostil. Suprafetele asteroizilor schimba structural si se erodeaza ca urmare a unui complex de factori: particulele energetice ce alcatuiesc vantul solar, ciocnirile cu micrometeoriti, radiatia cosmica.
Toti acesti factori sunt sintetizati in conceptul de meteorologie a spatiului (space weathering).
R: Cum facem meteorologie spatiala?
Evolutia/erodarea asteroizilor
Foto: ESA
Un prim raspuns la aceasta intrebare a fost propus recent de echipa noastra de cercetatori europeani si americani.
La baza acestui raspuns sunt luate in considerare spectrele asteroizilor din anumite familii impreuna cu spectrele de laborator obtinute din experimente de iradiere a materialului diversilor meteoriti (din categoria cond