Am stat de vorba cu Tudor Giurgiu, presedintele TIFF-ului, la cafeneaua din holul cinematografului Republica. Acest cinema este, mi-a povestit Tudor Giurgiu, gol in cea mai mare parte a anului, iar in holul sau se organizeaza nunti si targuri de sutiene; prioritatea TIFF-ului de anul acesta o reprezinta publicul, care trebuie convins sa mearga, din nou, la cinematograf; modelul spre care tinde festivalul seamana, cumva, de departe, cu ceea ce se intimpla la Rotterdam.
„Mai bine inseamna mult mai divers si un pic mai multe filme"
Catalin Sturza: Cat de dificil a fost sa puneti in miscare TIFF-ul de anul acesta din punctul de vedere al organizatorului, in mijlocul crizei economice?
Tudor Giurgiu: A fost mai dificil pentru ca anul trecut aveam sentimentul ca TIFF-ul si-a atins o limita superioara, ca mai bine de atat nu stim sa facem. Anul acesta am vrut neaparat sa facem cateva lucruri in plus, un program de educatie si cultura pentru copii si pentru elevi, ne-am mai gandit sa inventam si cateva proiectii, cum a fost cea de pe Autostrada Transilvania, care a presupus o logistica mare. S-a marit numarul de locuri in care prezentam filme, deoarece a aparut multiplexul. A fost o decizie importanta, pe care am luat-o inainte sa avem bugetul acoperit. Ne-am gandit ca, decat sa dam inapoi, mai bine sfidam criza si mergem inainte. Cred ca a fost o decizie desteapta, pentru ca, pe de o parte, fondurile pe care le primeam de la Ministerul Culturii s-au injumatatit, de la CNC, la fel, sunt mai putini bani, datorita cursului leu/euro, insa am reusit sa mai atragem niste sponsori care in anii trecuti nu au fost. Cu toate aceste lucruri, cumva, o sa o scoatem la capat. Nu vom avea probabil atat de multi invitati anul acesta, suntem mult mai cumpatati la cheltuieli, se simte efectul crizei.
C.S.: Mai bine inseamna mai mult sau mai divers?