Consultantii sustineau, in faza de debut a blocajului de pe piata imobiliara, ca actuala situatie va scoate de pe piata companiile mici, neexperimentate si fara acces puternic la lichiditati. Cel mai recent targ imobiliar organizat in Bucuresti a infirmat aceasta opinie, majoritatea proiectelor prezentate fiind ale unor dezvoltatori mai putin cunoscuti in piata.
„Scump si sarac in oferte", a sunat descrierea unui vizitator al targului imobiliar organizat la sfarsitul saptamanii trecute in Bucuresti, in ciuda faptului ca un numar ridicat de persoane a trecut pragul evenimentului organizat in holul din Palatul Copiilor.
Ceva mai mult de zece proiecte de locuinte, o parte dintre acestea in zone precum Giulesti, IMGB, Popesti Leordeni sau Corbeanca - aceasta a fost oferta prezentata in cadrul evenimentului, desi in Bucuresti au fost cumparate in ultimii ani numeroase terenuri situate in zone mai apropiate de centru, pe care insa dezvoltatorii prefera sa amane constructia.
„Am venit aproape degeaba la targ. Sunt solicitate preturi exorbitante pentru niste «cocioabe» in Giulesti sau Popesti Leordeni, unde sunt cele mai ieftine. Am fost si pe teren sa vedem care e situatia si nu au muncitori calificati, au ziduri subtiri de rigips, nu sunt drumuri de acces, iar cele care sunt mai bine construite sunt prea scumpe", a declarat Ionela S., de profesie psiholog, aflata duminica la targul imobiliar organizat in Bucuresti.
Ea spune ca e dispusa sa plateasca in jur de 40.000 de euro pentru o garsoniera „locuibila" si apreciaza ca s-ar putea indrepta catre o locuinta intr-un bloc vechi, deoarece „este exagerat sa ceri 80.000 de euro pe o garsoniera noua".
In ultimii ani au facut investitii imobiliare numerosi oameni de afaceri care nu aveau experienta in acest domeniu si nici o putere financiara prea mare, care sa le permita sa isi sustina din pr