In baza ORDONANTEI DE URGENTA nr. 28 din 18 martie 2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala, art. 2, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului (prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare) “angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat”, dar nu mai mult de 3 luni.
In Codul Muncii, Art. 53(1) a fost modificat in baza aceleiasi Ordonante “Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75 % din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.”. Intrucat NU exista o definitie explicita a somajului tehnic, aflam din Codul Muncii ca unul din motivele de suspendare a contractului de munca este Art. 52.1.d) “in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”. Rezulta indirect o definitie a intreruperii temporare a activitatii.
Art. 2.3 din OUG 28/2009 identifica in mod explicit contributiile de la care sunt scutiti atat angajatii cat si angajatorii, pentru indemnizatiile de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat:
- contributia de asigurari sociale
- contributia de asigurari pentru somaj
- contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale
- contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale
- contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari