Politicile monetare neconventionale puse in aplicare de bancile centrale din intreaga lume ar putea agrava, mai degraba decat sa tempereze criza economica mondiala, a sugerat cancelarul german Angela Merkel, citata de Financial Times.
Atacul surprinzator de puternic lansat de Merkel la adresa bancii centrale americane (Fed), Bancii Angliei si Bancii Centrale Europene a fost unul iesit din comun, venind din partea unui lider care pana in acest moment a aderat cu scrupulozitate la traditia tarii sale de a nu face niciodata comentarii pe marginea politicilor monetare.
"Actiunile de pana acum intreprinse de bancile centrale trebuie inversate. Sunt foarte sceptica in ceea ce priveste amploarea actiunilor Fed", a declarat cancelarul german, criticand in acelasi timp si modul de actiune al Bancii Angliei.
"Chiar si Banca Centrala Europeana a cedat in oarecare masura presiunilor internationale prin programul de achizitii de obligatiuni garantate", a adaugat Merkel. "Trebuie sa se revina la politici monetare independente si rationale", a declarat cancelarul german. Decizia acesteia de a ignora una din regulile vitale ale politicii germane, o interdictie neformulata de a comenta cu privire la politica monetara din respect pentru independentta bancii centrale, sugereaza faptul ca autoritatile de la Berlin sunt mult mai preocupate cu privire la abordarea BCE decat a parut sa fie pana acum.
Intre timp, Berlinul se teme ca bancile centrale vor reabsorbi cu greu volumul mare de lichiditati pe care il pompeaza pe piete, dar si de potentialul inflationist pe termen lung al politicilor monetare hiper relaxate adoptate.
Eforturile BCE s-au concentrat pe pomparea de lichiditati fara limita in sistemul bancar din zona euro pentru perioade din ce in ce mai lungi. Luna trecuta, insa, aceasta a urmat exemplul Fed si al Bancii Angliei anuntand un program de achi