Incidenta bebelusilor nascuti prematur anul trecut la Clinica de Obstetrica Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures, a fost de 9,77%.
Anual se nasc zeci de copii prematuri sau nou nascuti cu greutate mica la nastere. In 50-80% din cazuri nasterea prematura se datoreaza sarcinii gemelare sau multipla, iar incidenta la sarcina tripla fiind de aproape 100%. ”Cu cat creste numarul fetilor, cu atat creste incidenta prematurilor. De aceea, cand se face fertilizare in vitro se reduce numarul embrionilor implantati, pentru ca sarcina sa nu fie avortata sau sa nu nasca prematur. In SUA legislatia nu permite ferttilizarea a mai mult de doi embrioni”, a explicat dr. Carmen Radulescu, conferentiar universitar, sefa Clinicii de Obstetrica Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures. Un procent ridicat al riscului de nastere prematura, 50-80%, il constituie si placenta previa adica placenta jos inserata. O serie de cauze ale nasterii premature o reprezinta distanta mica dintre nasteri, varsta prea mica a gravidelor de 14-18 ani, precum si a femeilor care raman gravide dupa varsta de 35 de ani, infectia genitala, carentele nutritionale, malformatiile uterine, avorturile la cerere care au existat anterior, bolile prezistente sarcinii, afectiuni renale, infectii urinare, viroza respiratorie acuta, fumatul, consumul de droguri si alcool, intoxicatii acute la locul de munca, incompatibilitatea de RH, etc.
Controlul medical, reduce riscul unei nasteri
De multe ori pentru a preintampina o nastere prematura sau un avort, este necesar ca mama fatului sa mearga din timp la medic, sa fie luata in evidenta accestuia, sa efectueze o serie de analize, sa fie urmarita evolutia sarcinii. De cele mai multe ori, femeile care uita acest aspect precum si cel de a se ingriji, sunt mamicile din zona rurala. “Femeile de la tara ridica greutati, fac efort