Romania nu a avut niciodata mai acut decat acum nevoie de dezbatere pe subiecte economice. Criza economica, problemele sociale, creditul tot mai scump, impozitele, banii europeni. Toate sunt parti ale celei mai mari probleme cu care se confrunta Romania de dupa iesirea din comunism. Si asta nu de ieri de azi, ci de peste jumatate de an. In acest rastimp, clasa noastra politica refuza aproape cu obstinatie, protejata tacit si de mass-media, sa declanseze o dezbatere pe fond despre cum se poate iesi din criza. Simplificand, asistam la sinuciderea in direct a clasei politice romanesti, care prefera sa faca orice altceva decat sa isi internalizeze aceasta dezbatere.
Intrebarea care apare firesc este "de ce"? De ce politicienii refuza cea mai simpla solutie pentru a atrage electorat, pentru a reveni aproape de societate, pentru a fi aproape de populatia care incepe sa simta tot mai direct efectele sociale ale crizei? Raspunsurile referitoare la mutarea accentului pe campania prezidentiala sau pe cea europarlamentara nu tin. In orice tara democratica, o campanie electorala este un pretext natural de a se discuta cel mai important subiect al prezentului. Indiferent ca e vorba de locale, parlamentare sau prezidentiale. Asa ca cei care vor sa spuna ca lumea nu discuta despre economie pentru ca s-au lansat in cursa Antonescu si Geoana, iar Basescu face campanie prin tara nu stiu despre ce vorbesc.
Raspunsul real tine de cauzele care au dus la actuala ruptura dintre politicieni si societate si care fac astazi ca politicienii sa se comporte ca o casta aparte, de oameni care isi protejeaza pozitiile si privilegiile aproape cu orice pret. Politica a devenit, dintr-o functie sociala normala, o ocupatie pentru o categorie speciala de cetateni, care nu doresc sa isi piarda statutul. Dimpotriva, prefera chiar ca participarea la vot sa scada tot mai mult, pentru ca rezul