„Misiune îndeplinită în Irak”, a anunţat, ieri, preşedintele Traian Băsescu, în faţa soldaţilor români dislocaţi în Camp Dracula, Tallil. Sursa: Agerpres
Anunţul, urmat de o ceremonie care l-a făcut pe şeful statului să izbucnească din nou în lacrimi, reprezintă, de fapt, startul operaţiunilor de retragere a României din Irak. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării (MAp), maiorul Constantin Spânu, a confirmat, pentru EVZ, că „de astăzi începe, practic, retragerea din Irak”.
Într-un comunicat remis de MAp se precizează că festivităţile de la Camp Dracula marchează „încheierea oficială a operaţiunii Iraqi Sunset pentru militarii români”. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Valeriu Turcan, ne-a declarat, la rândul său, că „retragerea este eşalonată, cu termen-limită 31 iulie, iar MAp are un grafic de transport, tehnică şi militari”.
Surse diplomatice susţin că România s-a înţeles cu partea irakiană să nu mai prelungească mandatul forţelor combatante, dar că este posibil ca o parte dintre militarii români să rămână pentru a-i antrena pe cei irakieni.
Luaţi prin surprindere
Traian Băsescu şi ministrul apărării, Mihai Stănişoară, au fost singurii oficiali români prezenţi la evenimentul care i-a luat, însă, prin surprindere pe alţi membri ai Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
„Nu s-a discutat până acum în Consiliu despre data de începere a retragerii. Ar fi trebuit să existe o discuţie şi, eventual, momentul retragerii ar fi trebuit comunicat şi parlamentului”, ne-a declarat preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
Alţi trei membri ai Consiliului au confirmat că nu a existat nicio discuţie despre data de 4 iunie ca moment de start al retragerii. Surse din CSAT spun că nici măcar Ministerul Afacerilor de Externe (MAE) nu a fost informat că ieri preşedintele urma să de