Studenții din anul întâi, de la Facultatea de Arhitectură și Construcții , și-au prezentat în această după-amiază proiectele pregătite pentru a simboliza, printr-un obiect de mobilier urban, orașul Oradea, cu istoria, cultura și arhitectura sa.
Opt grupe a câte opt studenți au lucrat câte două săptămâni la obiectele simbol, pe care le-au prezentat azi pe strada Republicii, în zona Pasajului Madach Imre (unul dintre monumentele istorice ale Oradei). Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Primăria Oradea și cu Ordinul Arhitecților (filiala Bihor). “I-am provocat pe studenți să creeze un obiect simbol al orașului, pe care să-l amplasăm în fiecare zonă importantă din punct de vedere cultural și arhitecural, astfel încât turiștii să-l asocieze cu Oradea, de fiecare dată când îl vor vedea”, explică arhitectul Cristian Pușcaș, reprezentantul facultății.
Religie
În căutarea “semnalului turistic”, studenții au realizat obiecte ce amintesc de faptul că, în urmă cu o sută de ani, pe strada Republicii trecea tramvaiul, sau de faptul că arhitectura orădeană este rezultatul unui melanj de culturi și religii. Cel mai reușit proiect, din punctul de vedere al lui Cristian Pușcaș, este cel pregătit de grupa coordonată de studentul Cosmin Ghioancă. “Am plecat de la ideea influenței pe care religiile au avut-o asupra arhitecturii orașului. Am realizat acest simbol care reprezintă atât o cruce, cât și steaua lui David, în două săptămâni, din cadre metalice, table și sticlă”, spune Cosmin.
Dacă municipalitatea va agrea ideea, se va alege un simbol turistic din cele propuse de studenți, acesta urmând să fie amplasat în zonele importante, din punct de vedere arhitecural, cultural și istoric.