Animalele împăiate sau conservate în formol vor fi eliminate din şcoli Aceste animale, folosite ca material didactic înainte de 1990, sunt o sursă de microbi şi paraziţi, şi sunt considerate perimate. Acestea trebuie distruse până cel târziu în 15 iunie Aflate în laboratoarele de biologie din şcoli şi licee, animalele împăiate sau conservate în formol erau folosite pe vremuri ca material didactic. În prezent, elevii lucrează mai mult cu mulaje, iar aceste vietăţi sunt considerate ceva depăşit. Profesorii de biologie care predau la ora actuală le-au găsit în laboratoare sau expuse în holuri de când se ştiu la catedră şi spun că sunt zeci de ani de când aceste animale sunt acolo.
Unii le regretă
Liceul „Liviu Rebreanu” are o impresionantă colecţie de animale împăiate expuse pe holul de la etajul doi al clădirii. Păsări de tot felul, reptile, rozătoare, mamifere, exemplare ca mistreţul, corocodilul, cangurul, foca etc. Toate acestea vor trebui să fie incinerate pentru că, în lipsa unor condiţii de întreţinere, au ajuns într-o stare avansată de degradare. „Cine poate întreţine o pasăre dinaia, cu penaj? Nu ştiu cu ce soluţii se pot păstra. Înafară de a deschide vitrina, a şterge praful şi a pune nişte naftalină, nu s-a putut face altceva. Sunt frumoase, la toţi ne pare rău după ele, dar reprezintă un focar de infecţie”, spune Viorica Baboţi, laborantă la Colegiul naţional „Liviu Rebreanu”.
„Internetul nu dă cultură generală”
Şi Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” mai păstrează, într-un depozit, aceste exemplare folosite de către dascălii „de şcoală veche”. Deşi Inspectorul de biologie, Elena Vârtic, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud susţine că mijloacele modern de informare primează în faţa studiilor pe animale, unii profesori de biologie sunt de altă părere. „Sunt probleme foarte interesante d