Potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, deşi între dragoste şi sex există o legătură evidentă, creierul uman face o distincţie clară între cele două activităţi. Rezultatele relevă că dragostea declanşează emoţii mult mai puternice decât sexul. Scanarea creierului subiecţilor trebuie să stabilească dacă nevoia de dragoste sau de sex declanşează emoţii diferite sau dacă romantismul e doar o "consecinţă" a excitaţiei sexuale.
Regiunile cerebrale activate, când un individ priveşte o fotografie a persoanei iubite, se suprapun parţial cu zonele creierului asociate excitaţiei sexuale. În cadrul proiectului au participat 17 tineri, bărbaţi şi femei, fiecare îndrăgostindu-se nebuneşte de o anumită persoană cu puţin timp în urmă. În timp ce subiecţii completau câteva chestionare, creierii lor erau scanaţi prin conectarea la un sistem RMN (Rezonanţă Magnetică Nucleară).
Dragostea afectează regiunile creierului bogate în dopamină, substanţă chimică ce influenţează emoţiile. Potrivit unor studii anterioare, aceleaşi zone cerebrale sunt legate de aşa-numita "motivaţie pentru recompensă". Cercetătoarea Lucy Brown de la Colegiul de Medicină "Albert Einstein" a declarat că, spre surprinderea oamenilor de ştiinţă, regiunile creierului asociate unei nevoi sporite de romantism sunt situate în majoritate în emisfera dreaptă.
Iar cele legate de atracţia sexuală, în emisfera stângă. Studiul a relevat totodată că o nevoie crescută de romantism sporeşte capacitatea de gândire. Specialiştii au constatat la nivelul anumitor zone cerebrale că intensificarea activităţii neuronale a determinat modificarea trăirilor romantice, prelungind durata lor. Savanţii ştiau că relaţiile se modifică în timp, dar doreau să afle ce se întâmplă atunci când o legătură romantică se "maturizează".
DRAGOSTEA ÎNVINGĂTOARE
Cercetătorii sunt de părere că stu