Dupa Premiul juriului sectiunii Un Certain Regard si Premiul FIPRESCI (oferit de presa cinematografica de la Cannes - Federation Internationale de la Presse Cinematographique) acordate filmului lui Corneliu Porumboiu, Politist, adjectiv , precum si dupa primirea sincer entuziasta de care s-a bucurat grupajul de scurtmetraje Amintiri din Epoca de aur , produs de Cristian Mungiu, se poate spune ca filmul românesc sta bine – in continuare – la capitolul consistenta.
De altfel, Corneliu Porumboiu a mai câstigat la Cannes, in 2006, doua premii - Camera d'Or si Label Europa Cinemas, pentru filmul A fost sau n-a fost?, iar la editia din 2007 Cristian Mungiu a primit, pentru filmul 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile, distinctia suprema a festivalului, Palme d'Or, premiul FIPRESCI si Premiul Educatiei Nationale.
Politist, adjectiv – cel mai bun film din afara competitiei principale
Acum aproximativ o luna, inainte de selectarea filmului lui Corneliu Porumboiu in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, criticul Jay Weissberg de la revista Variety pomenea despre profunzimea si cerebralitatea regizorului român, spunând ca "este unul dintre putinii regizori contemporani care inteleg pe deplin atât puterea limbajului, cât si pe cea a imaginii". Este ceea ce a descoperit si publicul de la Cannes, care, dupa proiectia filmului, pe 15 mai, a aplaudat indelung, jurnalistii prezenti felicitându-l pe regizor. Criticii de film americani, europeni si cei români (care au vazut deja filmul in proiectia din festival) au vorbit de atunci despre el in termeni excelenti. Mai mult, publicatia americana L.A. Weekly a afirmat ca filmul românului Porumboiu, proiectat in cadrul sectiunii Un Certain Regard, "este de departe cel mai bun film din afara competitiei principale" si ca"ar fi facut fata cu brio concurentei pentru Palme d'Or". De asemenea,