Alegatorii britanici si cei olandezi au dat startul ieri la vot in alegerile europarlamentare, scrutin ce are toate sansele sa-i aduca pe extremisti in Parlamentul European si sa duca la o infrangere dureroasa pentru laburistii din Marea Britanie.
Daca in Olanda Partidul Libertatii al populistului islamofob Geert Wilders urma sa obtina 6 mandate din cele 25 destinate acestei tari, in Marea Britanie Partidul Laburist se astepta la una din cele mai mari infrangeri electorale din ultimii 12 ani. Geert Wilders este politicianul care a starnit o adevarata controversa anul trecut dupa ce a declarat ca islamul este o forma de fascism. El are interdictie sa intre in Marea Britanie in baza legislatiei extremiste. Analistii au avertizat in mai multe randuri inainte de inceperea alegerilor ca europenii ar putea sa vada in partidele de extrema dreapta o usa de scapare pe fondul actualei crize financiare.
Partidul Laburist britanic (aflat la putere), condus de premierul Gordon Brown, vizat de o serie de scandaluri in ultima luna, se asteapta sa fie aspru sanctionat de electorat in urma alegerilor. Infrangerea va fi cu atat mai dura cu cat in Marea Britanie alegerile locale au avut loc odata cu cele europarlamentare.
Potrivit ultimelor sondaje publicate de presa britanica, laburistii erau cu 12% in urma opozitiei conservatoare.
Mai multi parlamentari laburisti i-au cerut lui Gordon Brown (considerat principal vinovat pentru actuala situatie) intr-o scrisoare sa demisioneze, avand in vedere situatia dramatica in care a ajuns partidul. Brown conduce partidul din 2007, dupa ce i-a succedat in functie lui Tony Blair. Inainte a fost ministru de finante timp de zece ani in cabinetul condus de Blair.
"Draga Gordon, in ultimii 12 ani, atat in Guvern cat si inainte, ai avut o importanta contributie pentru acesta tara si pentru partid si asta se stie. Cu toate