Apostrof la 20 de ani
Douăzeci de ani de fructuoasă existenţă împlineşte revista Apostrof, răstimp în care au apărut 227 de numere şi 150 de cărţi în Biblioteca pe care o editează. în articolul său din nr. 5, Marta Petreu, redactorul-şef, consemnează evenimentul, referindu-se şi la dificultăţile înfruntate în cele două decenii, rămase şi azi aceleaşi. "Dacă noi, scriitorii (...) suntem gratis, notează în amară ironie Marta Petreu, fabricarea obiectului numit revistă sau a obiectului numit carte costă. Costă mult pentru cei care, scriitori fiind, sunt şi săraci, deci nu au cum să aducă bani de-acasă pentru hârtie, toner, poştă, contabilitate, calculatoare, telefon, internet, plata corecturii, a machetării, tipar, difuzare etc. Costă infim în comparaţie cu cheltuielile pe care o comunitate - inclusiv o ţară - le face pentru alte activităţi, cu vizibilitate efemeră."
Suntem alături, la aniversare, de curajoasa Marta Patreu şi de echipa care editează Apostrof, o admirabilă revistă căreia îi urăm, colegial, mulţi ani de apariţie.
Revistă de atmosferă
O revistă cu ton distins, cu pagini din care răzbate o veritabilă atmosferă literară, este neîndoielnic Revista Ateneu editată de Consiliul Judeţean Bacău. Din numărul 5 din mai 2009 am reţinut paginile dedicate poetului Ion Horea cu prilejul aniversării a 80 de ani. Cronicarul îi urează venerabilului poet "La mulţi ani!" şi, detaliu grăitor, mărturiseşte că a citit cu plăcere selecţia de poezii grupate în acest număr. Aceeaşi impresie a avut citind pagina de poezie semnată de Marina }vetaeva, al cărei destin tragic continuă să ne cutremure şi astăzi, pentru a se delecta apoi cu eruditul eseu al Danielei Şontică - "Cafeneaua Capşa, în vremuri de boemă literară" - despre farmecul interbelic al localului bucureştean. "În privinţa anilor interbelici, despre o Capşa