Încercând să facă ordine în privinţa retribuţiilor în ţările membre UE, unele partide propun să se stabilească un salariu minim la nivel european pentru a pune capăt concurenţei neloiale pe piaţa forţei de muncă, a relatat joi ziarul francez La Croix.
"Instalatorul polonez" a fost vedeta campaniei pentru tratatul constituţional european din 2005. De această dată, "camionagiul român" este sperietoarea pe care o agită Philippe de Villiers, preşedinte al Mişcării pentru Franţa (MPF), pentru a sublinia concurenţa neloială generată de diferenţele de salariu în (UE). Dezbaterea se duce între cei care visează la acelaşi salariu minim de la Londra la Varşovia şi cei care apără ideea unui salariu minim diferit în fiecare ţară a UE.
Ideea unei astfel de armonizări nu are succes în rândul partidelor de dreapta. Împotrivă este Philippe de Villiers, dar şi Alain Lamassoure de la Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP, din Franţa). "Nu se poate stabili brusc un salariu minim, este o glumă şi socialiştii o ştiu bine. Dacă este stabilit la nivelul României, n-ar mai fi salariu minim în Franţa. Dacă se face la nivelul Franţei, n-ar mai exista economie românească", spune Francois Bayrou, preşedintele Mişcării Democrate (MoDem) din Franţa.
Partidul Socialist (PS) afirmă că nu este nicidecum vorba de a stabili un salariu minim uniform pentru toate ţările, ci acest salariu minim trebuie să fie la nivelul a 60% din salariul mediu din fiecare ţară.
Mai la stânga, Noul Partid Anticapitalist (NPA) merge mai departe şi propune un salariu minim valabil pentru toate ţările Uniunii. "Noi dorim ca nivelul salariului minim net să fie de 1.500 de euro în întreaga UE, acest venit fiind necesar petru a putea trăi demn în Europa şi pentru a pune capăt concurenţei între salarii", spune Myriam Martin.
Acum au la ce să viseze instalatorul polo