» De 50 kg de explozibil a fost nevoie pentru a face praf si pulbere ctitoria Elenei Ceausescu.
» Ultimul simbol comunist a fost demolat la Anina, in Caras-Severin: cosul de evacuare a gazelor si fumului de la Termocentrala pe sisturi bituminoase.
Cosul, cu o inaltime de 230 de metri, a fost pus la pamant de o echipa de ingineri si artificieri chiar zilele trecute, iar acum termocentrala devine o gramada de moloz.
Termocentrala de la Crivina urma sa fie una dintre mandriile Epocii de Aur. Proiectul ii apartinuse Elenei Ceausescu. O instalatie enorma, construita in varf de munte, ca un monument inchinat noului om socialist. Insa de la propaganda oficiala si pana la realitate drumul era lung. Ca si alti mamuti industriali, si termocentrala de langa Anina a fost un esec. Constructia instalatiei care urma sa produca energie electrica din sisturi bituminoase a inceput in 1976. Pretul sau a depasit un miliard de dolari. Cand au inceput lucrarile, trei munti au fost rasi de padurile de brad, apoi excavatoarele i-au ros in terase. Locul de o frumusete rara a ajuns de un aspect selenar. Tocmai pentru frumusetea sa, muntele ce a fost ras de excavatoare si in locul caruia s-a construit termocentrala fusese numit de localnici Talva Zanei.
Banatenii spun talve inaltimilor domoale sau platourilor din varf de munte. Acum arata ca o campie a mortii. Vegetatia nu s-a refacut, iar betoanele si mormanele de moloz sunt omniprezente. Instalatii imense de transport si aprovizionare, cosuri-mamut pentru care si faraonii egipteni fauritori ai piramidelor ar fi fost invidiosi, au fost construite la Anina. si, in final, totul a fost de fapt doar o investitie uriasa pentru circa 8.000 de ore de lucru. Pentru ca atat a functionat singurul grup generator al termocentralei, intre 1984 si 1988. Dupa Revolutie, nimeni nu a mai pus problema continuarii l