Bogdan este unul dintre cei 30 de tineri din România care studiază în cele mai renumite colegii londoneze. La doar 24 de ani se poate mândri că a absolvit marketing-ul la Oxford Brookes University. Bogdan Duţescu a ajuns acolo dintr-o ambiţie personală. „Am vrut să-mi demonstrez în primul rând mie că pot să fac o astfel de facultate. Nu e de ajuns să ai bani. Fie la Oxford, fie la Cambridge, îţi trebuie capacităţi intelectuale, să nu zic ieşite din comun, dar cu mult peste medie“, spune absolventul.
Oxfordul, orăşelul din sudul Marii Britanii, este o citadelă a ştiinţei. O lume academică cu tradiţiile ei vechi de peste sute de ani, ne explică Bogdan . „Aici totul se conjugă nemijlocit cu regulile academice. Vestimentaţia, ritualurile mesei sau apartenenţa politică. Aerul aristocrat persistă la orice pas“, povesteşte tânărul.
Bogdan spune că universitatea cuprinde mai multe colegii, dintre cele mai renumite fiind Christ Church, All Souls, Magdalen, Trinity sau Brookes. Fiecare colegiu îşi are codul său nescris şi este în competiţie mereu deschisă cu celelalte colegii.
Reguli de Oxford
O sumă de aparente ciudăţenii academice izbesc orice neiniţiat când ajunge acolo. „În curţile colegiilor, pe anumite petice de gazon au dreptul să calce doar profesorii. Pe altele, doar studenţii. Cine nu respectă tradiţia este amendat“, mai povesteşte tânărul.
Iniţial, Bogdan Duţescu a plecat din Craiova spre Oxford cu gândul de a rămâne acolo. „Am vrut să rămân să mai capăt experienţă în domeniul meu. Trăind printre englezi am fost însă puţin dezolat. E foarte greu să ţi-i aproprii. Poate şi din cauza asta au fost diferenţele foarte mari dintre cele două sisteme de învăţământ, românesc şi britanic“, îşi aminteşte Bogdan.
Craioveanul mai spune că îi apreciază pe britanici pentru că sunt pragmatici, că