Dupa aceasta fuziune, Eureko isi va pastra locul cinci pe piata pensiilor obligatorii (pilonul II), cu aproape 326.000 de participanti. Bancpost ocupa in prezent locul 11, in conditiile in care numarul total de administratori se ridica la 14.
Anuntul de fuziune a fost facut in decembrie anul trecut, valoarea tranzactiei fiind estimata intre 1,8 mil. euro si 5 mil. euro, avand in vedere ca Bancpost avea atunci aproape 23.000 de clienti, iar deal-urile din aceasta piata se realizeaza de obicei la preturi cuprinse intre 80 si 220 de euro.
"Fuziunea va consolida pozitia Eureko pe piata pensiilor private si va contribui la dezvoltarea unei piete cu jucatori mai puternici", a declarat Besim Jawad, directorul general al Eureko Pensii.
Dupa anuntarea fuziunii, clientii Bancpost au avut la dispozitie trei luni pentru a decide daca vor sa ramana la noul fond. Mai putin de 1% din ei au decis sa se transfere la un alt fond de pe piata.
Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii, spune ca datorita cresterii activelor ca urmare a fuziunii performanta investitionala a fondului se va imbunatati.
"Avand un numar mai mare de active aflate sub administrarea noastra, randamentul investitional al Eureko se va imbunatati, iar acest lucru va putea fi observat si de participantii nostri, avand in vedere ca pensia lor va creste odata cu valoarea unitatii de fond", afirma Craciun.
In scurt timp, CSSPP urmeaza sa retraga autorizatia fondului Bancpost si pe cea a administratorului sau, activele si participantii urmand sa treaca la Eureko.
Pana la sfarsitul anului Eureko va mai absorbi un fond, KD, cel mai mic jucator de pe piata, cu doar 8.400 de clienti. Valoarea acestei tranzactii este cuprinsa intre o jumatate de milion de euro si 1,5 milioane.
Fondul Eureko este detinut de grupul financiar olandez cu acelasi nume, care controleaza pe