Umblă prin popor vorba că, atunci când parcă 100 de cuţite ţi s-au înfipt în şale şi te spulberă o durere de rinichi de te tăvăleşti în chinuri, e semn că o piatră în sistemul rinichiului se mişcă şi nu poate ieşi.
În această direcţie, oamenii au dreptate, dar ei sporovăiesc mai departe şi despre unele metode nemedicale pe care trebuie să le faci ca să arunci piatra buclucaşă. Astfel, umblă în folclorul medical vorba că trebuie să faci o baie fierbinte. Alţii susţin să încerci să muţi dulapul din casă până iese piatra din canalul vezicii, iar alţii, mai originali, povestesc că o cunoştinţă a fost lovită de o criză de piatră la rinichi şi un vecin săritor s-a oferit să-l ducă la spital cu motocicleta.
De atâtea zguduituri pe şaua motocicletei, omul elimină piatra. Medicii urologi nu prea au încredere în aceste păţanii şi ei explică piatra la rinichi ca pe un necaz în metabolismul omului. Explică piatra la rinichi chirurgul Cristian Surcel, de la Centrul de Transplant Renal Fundeni. S-a stabilit că aproximativ 20% din populaţia planetei face o criză de calculi renali.
Cei mai afectaţi sunt tinerii. Când se depăşeşte concentraţia unor substanţe în urină, ele precipită, fac cristale, produc cristale plutitoare în pipi, iar când aceste cristale se unesc apar calculii.
Dacă aceste pietre, în sistemul rinichiului, sunt relativ mici, până la 4 mm, 80% din aceşti calculi sunt eliminaţi spontan, moment în care durerea dispare. Dar calculii mai mari până la urmă trebuie sparţi şi scoşi pe bucăţele. Calculii de peste 6 mm doar 20% se elimină singuri. Calculii până în 4 mm nu pun probleme dacă rinichiul nu e dilatat, dacă nu e împiedicată urinarea şi dacă omul nu are febră.
Când apar durerile puternice în şale însoţite de febră-frison, este o colică renală, şi asta înseamnă o urgenţă medicală, pentru ca această stare