Vineri a fost o zi importantă pentru locuitorii comunei Perişor care au celebrat ziua de naştere a marelui savant de renume mondial Henri Coandă.
De ce Perişor? Pentru că aici părintele aviaţiei moderne şi-a petrecut copilăria, ne-a spus Nicolae Stăncioiu, fondatorul Asociaţiei Henri Coandă.
În prezenţa unei audienţe numeroase formată din autorităţile judeţene, cercetători din aeronatica românească, a fost dezvelit bustul realizat de sculptorul Emilian Popescu, care se află chiar în faţa Casei Memoriale Henri Coandă.
„Lumea încă nu ştie foarte multe lucruri despre savantul Coandă decât când ajunge la aeroportul Otopeni, care acum îi poartă numele. Mă bucură foarte mult această iniţiativă de realizare a bustului, dar şi cea a reconstrucţiei avionului creat de savant. Acest lucru ar putea să pună în valoare faptul că începutul vieţii lui este legat de Perişor şi va atrage cu siguranţă mulţi turişti”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean dolj, Ion Prioteasa.
Acesta a mai precizat că se vor face demersuri pentru ca localitatea să-i poarte numele lui Henri Coandă. „La realizarea bustului s-au implicat membrii Asociaţiei Henri Coandă, bătrânii satului, asociaţia Rotari, domnul Marian Nicola de la Mapamond, Primăria Comunei Perişor şi conducerea Şcolii Generale Henry Coandă. Le mulţumim tuturor”, ne-a mai spus Stăncioiu.
2010, Centenarul Henri Coandă
Ţinând cont că anul 2010 este anul internaţional Henri Coandă, în care se împlinesc 100 de ani de la primul zbor al avionului fără elice (avion cu reacţie) realizat pentru prima dată în lume de savant, o echipă de specialişti în aeronautică va realiza obiective turistice în toate locurile prin care a trecut acesta. Cu siguranţă Perişorul va fi cel mai important dintre punctele de interes internaţional.
„Aviaţia a avut trei pionieri: Vlaicu, Vuia şi Coandă. Ce vedeţi acum în aeron