Valoroasa colecţie a fost inaugurată astăzi la Biblioteca Centrală Universitară Cluj, în prezenţa lui Indrei şi Nicolae Raţiu, fii lui Ion Raţiu. O colecţie de peste 5.500 de cărţi, ziare, broşuri şi publicaţii academice din biblioteca lui Ion Raţiu şi unchiului său, Viorel V. Tilea a fost inaugurată astăzi în cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” (BCU). Colecţia şi-a găsit locul în Sala Raţiu-Tilea, situată la etajul II al clădirii, în continuarea Centrului de Studii Culturale „Adrian Marino”.
Biblioteca a fost adusă din Londra, unde aceasta a fost găzduită până în luna februarie a acestui an de Fundaţia Raţiu din Londra. Aceasta cuprinde o colecţie importantă de publicaţii româneşti scrise în exil, extrem de rare. Printre acestea, Actele Academiei Dacoromane din anii ’50-’60, unde se găsesc articole semnate de Mircea Eliade, Vintilă Hoira sau Anghel Rugină.
De unde a învăţat Ion Raţiu
„Mă bucur să văd această bibliotecă în prima clădire, unde în ianuarie 1990 tatăl meu a ţinut primul discurs din România despre democraţie”, a spus Nicolae Raţiu, fiul politicianului Ion Raţiu. „Când tatăl meu a venit în ţară, a aplicat tot ceea ce a învăţat în occident. Aveţi aici ce a fost în spatele lui, tot ce a citit. Cred că va fi posibil pentru studenţi să studieze cum trebuie să se dezvolte o democraţie într-o ţară”, a mai spus Nicolae Raţiu.
Mircea Raţiu, fratele lui Ion Raţiu, şi-a adus aminte că în anii ’87-’88 era cu fratele său la Institutul Hoover al Universităţii Stanford din San Francisco pentru a dona biblioteca în cadrul colecţiei româneşti de acolo. „Mă simt foarte fericit că n-a ajuns acolo. Cinste lui Nicolae şi Indrei, aţi împlinit complet dorinţa fratelui meu ca biblioteca să se întoarcă în ţară”, a spus Mircea Raţiu, reîntors de doi ani la Turda.
Şi-a dorit-o în ţară