Practica veche de zeci de ani, de strangere de fonduri pentru protocolul din timpul bacalaureatului, continua si anul acesta, destule initiative in acest sens fiind in desfasurare la scoli din tara si Bucuresti. In ciuda avertismentelor lansate de ministrul Ecaterina Andronescu, care reaminteste ca orice profesor care va fi prins ca strange bani de la elevi pentru protocolul din timpul examenului de bacalaureat va fi sanctionat, parintii sustin deschis aceasta practica. Problema nu este ca elevii ar dori sa ofere profesorilor un suc sau o cafea in timpul bacalaureatului, ci substratul acestei actiuni. Prin asa-numitul fond de protocol, de fapt se cumpara indulgenta profesorilor supraveghetori, care devin mai putin vigilenti si dau liber la copiat.
De altfel, chiar pe forumul gazduit pe site-ul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii destui elevi recunosc ca protocolul este doar pentru a scadea vigilenta supraveghetorilor, care ii lasa sa foloseasca fituicile si astfel notele obtinute la bacalaureat sunt mult mai mari decat ar fi fost in conditii normale de supraveghere.
"Vom trimite control in scoli si ii vom sanctiona pe profesorii care se implica in asemenea actiuni si fac o imagine negativa sistemului de invatamant. Exista un ordin de ministru care interzice acest lucru", subliniaza Ecaterina Andronescu. Pe de alta parte insa, parintii nu dezavueaza aceasta practica, dimpotriva, spun ca nu ar fi alta solutie, avand in vedere ca nu exista fonduri pentru a rezolva problema protocolului din timpul bacalaureatului.
"Noi nu suntem impotriva banilor de protocol, pentru ca este vorba de ospitalitatea scolii, deci trebuie sa se stranga niste bani, de regula intre 50 si 100 de lei de elev, pentru o cafea, o sticla de apa etc. si la sedintele de guvern au pe masa un suc si un fursec. Apoi, daca un copil se simte rau, e nevoie de o la