De cativa ani e la moda peste Ocean literatura cu vampiri, cu un succes uimitor. Romanele cu asemenea subiecte se vand in milioane de exemplare, un numar de autori au ajuns nu numai celebri, ci si milionari. Intre ei: Anne Rice cu „Cronicile vampirilor", Laurell K. Hamilton, cea care a lansat seria Anita Blake, Stephenie Meyer, cu trilogia „Amurg", „Luna noua" si „Eclipsa", si, fireste, Charlaine Harris cu seria „Vampirii Sudului". Mare parte dintre acestea au fost traduse si in romaneste si s-au bucurat de un succes la fel de rasunator. Multe dintre aceste romane au fost ecranizate.
Vom vorbi in acest numar despre Charlaine Harris, a carei serie apare la Editura Leda (in timp ce serialul „Trueblood", realizat pe baza cartilor, poate fi vazut la HBO). Din 2001, Charlaine Harris publica cate un volum din seria "Vampirii Sudului" in fiecare an. Primul a fost „Morti pana la apus", tradus de Ana-Maria Nica in 2007, si retiparit recent. Au urmat „Moartea la Dallas", „Clubul mortilor", „Moarta pentru toti", „Mort de-a binelea".
In acest ultim roman, eroina este o tanara chelnerita dintr-un orasel din Louisiana, telepata (poate intra in mintile oamenilor, afland ce gandesc acestia). Intr-o zi, in barul in care este angajata, apare un vampir. De care tanara se indragosteste. Si cam in aceeasi perioada, cateva femei sunt asasinate, iar banuielile se indreapta spre fratele eroinei. Vampirul de care se indrgosteste tanara nu este singurul care bantuie prin regiune, dar e singurul… mai uman. Conflictul exista, pe de o parte, intre el si semenii sai, iar pe de alta parte, intre comunitatea oamenilor obisnuiti si vampiri, eroina penduland intre cele doua. Cum subiectul unor asemenea carti de suspans nu trebuie povestit, vom incerca sa vedem caror motive li se datoreaza succesul incredibil.
In primul rand, si eroina si vampirul ei sunt personaje foarte simpatice