Pariurile hipice, care pot finanţa bazele existente, nu se mai organizează de aproape şapte ani, iar hipodromurile zac în paragină din lipsa banilor.
Bazele hipice pe care se organizau pariuri la începutul secolul 20, când hipismul era printre cele mai populare sporturi, sunt acum în paragină. Hipodromuri pe care s-ar mai putea organiza curse de cai mai sunt la Ploieşti, la Rădăuţi şi la Mangalia. Cel de la Ploieşti se află în administrarea Consiliului Local, iar cele de la Rădăuţi şi Mangalia sunt în administrarea Romsilva, însă toate au nevoie de investiţii.
„Până în octombrie 2002 se organizau pariuri frecvent“
Conform conducerii Autorităţii Hipice Naţionale (AHN), în România nu se mai organizează pariuri hipice de şapte ani. „Din cauza condiţiilor proaste, nu se mai pariază pe hipodromuri din 2002. Până în octombrie 2002, se organizau frecvent curse şi pariuri hipice”, a declarat preşedintele AHN, Robert Bartha.
În România există 3.600 de cai. Cel mai mare regret este că aceştia nu pot, în actualele condiţii, să participe nici la cursele internaţionale, pe care se pariază masiv. „Caii din România nu pot participa la marile curse internaţionale de pariuri pentru că nu au antrenamentul necesar”, a declarat Mădălina Hentes, antrenor de hipism. Dintre cele 16 unităţi hipice, 12 sunt herghelii, iar 4 sunt depozite de armăsari. În prezent, activitatea hipică presupune întreceri de dresaj, cros, obstacole sau atelaje la bazele hipice existente.
75 de milioane de lei pentru un hipodrom nou
În timp ce hipodromurile încă aşteaptă finanţare, la Senat se află proiectul de lege pentru construirea unui complex hipic pe o suprafaţă de 147 de hectare, limitrof autostrăzii A2, între kilometrii 55-60 (localitatea Dor Mărunt) în valoare de 75 de milioane de lei.
Conducerea Romsilva consideră investi